Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Utgivet på Alhambra av Eric Laurent
Lästips
av Amin Maalouf
Ed. Jacob
O. Cullmann
Två timmar som skakade världen
Halliday, Fred
Al-Jazira, en arabisk tv-kanal som skakat om medievärlden
Lamloum, Olfa
helvete.jpg (13832 bytes)
George Minois
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Bushs okända värld
Religionen, affärerna, de hemliga nätverken
av Eric Laurent

 

Översättning Ingvar Rydberg
Inbunden 208 s.
Bestnr. AH3
» 165:-
     
  George W. Bush kom till makten efter ett sällsynt omstritt presidentval. Likväl har ingen tidigare amerikansk president innehaft så stor makt eller visat så utmanande självsäkerhet. Hans bana rymmer samtidigt en mängd föga kända inslag, oroväckande allianser och tvivelaktiga ekonomiska manipulationer. 
Denna alldeles färska bok, skriven efter Irakkriget av den franske reportern Eric Laurent, känd i sitt hemland för bästsäljare som “La Guerre des Bushs” och “Guerre du Golfe, le dossier secret”, sprider ljus över rader av utanför USA okända förhållanden med stöd i rikliga källhänvisningar. 
Vilka styr egentligen USA bakom kulisserna? Är det ideologer, finansiella spekulanter eller religiösa galningar?

 

Recensioner
"Den här boken av en välmeriterad fransk journalist, som tidigare givit ut två böcker i ämnesområdet, är en faktaspäckad, spännande och välargumenterande framställning om det amerikanska högeretablissemanget. I boken beskrivs sammanhang och samband som verkar plausibla; t.ex. Bushs bakgrund och religiösa hemvist i den fundamentalistiska högerkristna rörelsen, kopplingen mellan denna och Likud-anhängarna inom Bushadministrationen, liksom kopplingen till de konservativa tankesmedjorna och deras "forskning" och ävenså den till de stora företagen inom olje- och försvarsindustrin och samtligas involvering i den förda politiken."
Bernt Blomgren / BTJ
"Laurent har som få andra gjort en ordentlig genomgång av de fundamentalistiska krafter som styr Vita huset och därigenom världens enda stormakt. Att kalla Laurents bok viktig vore en underdrift."
Kristoffer Larsson, FiB
"Eric Laurents "Bushs okända värld" gör det lättare att reflektera över vad som kommer att hända."
Tomas Polvall, Kristianstadsbladet

Ultrahögern bakom Bush
Sören Sommelius

Det stundande presidentvalet i USA (november 2006, reds anm.) är inte minst en uppgörelse mellan olika maktgrupperingar. Sören Sommelius har läst en bok om George Bush och den amerikanska ultrahöger som i dag leder landet.

"Hans Blix är en inkompetent tönt" skrev förre folkpartiledaren Per Ahlmark i den konservativa amerikanska tidningen Washington Times i november 2002. Ahlmark, en med åren alltmer ultrakonservativ tyckare i den svenska debatten, gick hårt åt sin förre partikamrat, som han karakteriserade som en "lättlurad narr" (citaten ur Aftonbladets referat 3.11.02).

I dag ger ju krigets historiska förlopp nya förutsättningar för att avgöra vem som var mest "tönt", Ahlmark eller Blix. Men vad var det för tidning han skrev i? Washington Times startades 1982 som en konservativ motvikt till inflytelserika Washington Post. Bakom den nya tidningen stod framförallt pastor Sun Myung Moon (med koreansk bakgrund), grundare av
sekten Enhetskyrkan. Moon satsade 100 miljoner dollar i projektet. År 2000 köpte Moon den viktiga nyhetsbyrån UPI.

Vem är då pastor Moon? På Enhetskyrkans webbsida (www.unification.net) svarar organisationens webbansvarige på frågan om han tror att pastor Moon är den återuppståndne Kristus: "Yes, I do believe that he is the Christ, the Messiah". Varför skriver Ahlmark just i Wahington Times?

Jag släpper spåret för ögonblicket och återgår till den bok som gav mig uppslaget att söka uppgifter om Washington Times. Den heter Bushs okända värld, med underrubriken "Religionen, affärerna, de hemliga nätverken". Författare är Eric Laurent, en av franska Le Figaros mera kända utrikespolitiska journalister. För tre år sen blev George W Bush USA:s 43:e president, trots att han fått färre röster än demokraternas Al Gore. Med Bush kom neokonservativa grupper till makten, med långtgående dramatiska konsekvenser. Irakkriget är bara en av många.

I sin bok diskuterar Laurent de makteliter (i vars päls Ahlmark verkar trivas som en loppa) som står bakom Bush och i all synnerhet alla de aspekter som hänger samman med kriget; boken är skriven efter detta. Boken ger goda inblickar i dessa svarta malströmmar som har så stort inflytande över världens folk. Demokraternas pågående primärval sätter åter amerikansk politik i fokus. Laurents bok är en viktig påminnelse om att valen inte minst är en maktkamp mellan starka - och skrämmande - politiska och ekonomiska grupperingar.

Författaren beskriver en mängd organisationer inom den amerikanska ultrahögern och deras förbindelser med nyckelpersoner i Bushregimen. Det är lätt att under läsningen drunkna i detaljer. Och det är alldeles omöjligt att i mängden av uppgifter kontrollera alla de påståenden som författaren strör omkring sig. Ändå har jag inte funnit någon anledning att ifrågasätta Laurents framställning. Det är en genom sitt ämne ovanligt intressant bok. Den nuvarande ultrakonservativa amerikanska regeringen har manifesterat sig destruktivt på en lång rad fält. Laurent ger - nog så skrämmande - inblickar i de krafter som agerar bakom kulisserna. Boken rymmer talrika källhänvisningar till både webbsidor, tidningsartiklar och litteratur som ger möjlighet att följa upp.

Den som kritiserat USA:s politik har ofta stämplats som antiamerikansk. Men USA är inte enhetligt. Länge har presidenterna mest rekryterats från öst- eller västkusten. Med George W Bush fördes landets maktpolitiska fokus till bibelbältet i den djupa södern. Religionen blev politik. Laurent noterar att Vita husets personal deltar i dagliga bibelstudiegrupper. Han kallar presidentresidenset ett "stort bönehus".

Bara en tredjedel av USA:s befolkning lever i Södern, men 42 procent av landets soldater kommer därifrån. Här framställs också mer vapen än i någon annan region. Laurent diskuterar banden mellan dagens maktelit i Washington och den högteknologiska vapenindustrin. Han skriver: "De som beslutat att så vettlöst driva upp USA:s militärutgifter har lett eller åtminstone gett råd åt samma bolag som i dag främst tjänar på det."

Vicepresident Cheneys fru Lynn var till februari 2001 medlem av rustningskoncernen Lockhead Martins styrelse. Paul Wolfowitz, Pentagons andreman, avlönades tidigare som konsult av Northrop Grunman, vars tidigare vice ordförande James Roche nu är USA:s flygvapenchef. Mest anmärkningsvärt är vicepresident Dick Cheneys tidigare chefskap för oljeindustrijätten Halliburton. Företaget gjorde stora affärer med Saddams Irak ända till början av år 2000. Medan bombningarna ännu pågick fick sedan Halliburton jättekontrakt för återuppbyggnad av landet. Och i maj 2003 fick Halliburtons dotterbolag KBR (Kellog Brown & Root) koncession på en stor del av den irakiska oljan - utan offentliga anbud. Samma KBR har bland mycket annat varit engagerat i byggandet av Guantanamofängelset.

Demokratiseringen av Irak har blivit en sorglig fars, skriver Laurent: "Det strategiska målet börjar avteckna sig: ett neutraliserat Irak under de amerikanska oljebolagens kontroll".
Förr talade man om att "dö för sitt fosterland". I dag gäller något annat, med en krass rubrikformulering från en amerikansk tidning, "Att dö för Halliburton".

Eric Laurent
Eric Laurent är en veteran inom utrikesjournalistiken och har skrivit en rad uppmärksammade böcker, där "Gåtorna kring den 11 september" även utgivits på svenska (Alhambra 2005). De utmärks av ett förutsättningslöst reportagearbete och skarp källkritik, som ofta lett honom till slutsatser som skiljer sig mycket från de gängse.
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: