Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Laurent, Eric
Shamir, Israel Adam
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan
(roman)
Elias Khoury
(roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Al-Jazira
en arabisk tv-kanal som skakat om medievärlden
av Olfa Lamloum

 

Översättning Sarah Fridhem och Ingvar Rydberg
Förord Sören Sommelius
Häftad 176 s.
*** HAR UTGÅTT ***
» *** HAR UTGÅTT ***
     
  Hösten 2005 avslöjade brittiska Daily Mirror hemliga dokument, vars innebörd var att USA:s president George Bush velat bomba den arabiska TV-kanalen al-Jaziras huvudkontor i emiratet Qatar. I arabvärlden hade det uppfattats som att bomba BBC. Kanalen har över 40 miljoner tittare.

Varför är al-Jazira så kontroversiell? TV-sändaren har gett USA:s fiende ett ansikte genom att sända bin Ladins budskap. Man har visat bilder på civila offer för USA:s krig i Irak. I dag är al-Jazira den mest omdiskuterade TV-kanalen i världen. Al-Jazira skapades 1996 med många journalister som rekryterats från BBC:s arabiska sändningar. I denna bok visar Olfa Lamloum att sändaren står för grundläggande journalistiska värderingar. "Åsikt mot åsikt" är kanalens motto. Hon skildrar hur kanalen ger uttryck för demokratiska värderingar och hamnat i konflikt också med auktoritära arabiska regimer. Den har därtill blivit ett forum för arabers ogillande av USA:s politik i Mellanöstern.

Hur klarar al-Jazira av att spela alla dessa roller samtidigt, när den finansieras av emiren i Qatar, en av Washingtons mest gynnade allierade i Gulfen? Hur kan den ägna sig åt att kritisera världens politiska makthavare samtidigt som den tvingas hålla en försynt framtoning gentemot sin sponsor? Och hur länge kan denna balansakt fortgå med tanke på de ökande påtryckningar som kanalen utsätts för? År 2006 startar al-Jazira en engelskspråkig kanal. Det kan bidra till nya perspektiv i den internationella nyhetsrapporteringen.

Olfa Lamloum är statsvetare och undervisar vid universitetet i Paris (Paris-X). Hon är också programsamordnare vid "Institut Panos-Paris" och redaktör för tidskriften Confluences Méditerranée (tillsammans med Jean-Paul Chagnollaud). Hon ansvarade även för utgivningen av verket "Irak: les médias en guerre" (Actes Sud, 2003).

 

Recensioner
"I Olfa Lamloums utomordentliga berättelse och analys Al-Jazira -- en arabisk tv-kanal som skakat om medievärlden läser jag: "I motsats till arabstaternas nationella radio- och tv-stationer nöjer sig al-Jazira inte med att fördöma ockupationsarmén och räkna upp de palestinier som dödats. Kanalen visar sitt engagemang genom att redogöra för den isolerade befolkningens dagliga lidanden. Dess kontor i Ramallah med sina tretton anställda, varav tre reportrar, har för hundratusentals palestinier snabbt blivit det enda egentliga vittnet till ockupationen av deras land."
Mats Holm, HD
Så tycker läsarna om boken
Eftar att ha läst Lamloums bok ska det bli verkligt spännande att se hur "nya" Al-Jazeera kommer att bli mottaget.
Claes Persson, Uppsala 061014
En viktig bok för att förstå historien bakom det våghalsiga uppdrag Al-Jazeera startat. För mig är det en milstolpe i historien eftersom araberna nu själva berättar något ur sin egen synvinkel till väst och ingen västmakt kan stoppa det. En verklig nedrivning av rasistiska barriärer och fördomar, som den självgoda västvärlden och Israel är så måna om att bibehålla, är nu en reell möjlighet.
Göran Larsson, Malmö 061120

Olfa Lamloum
Länkar till Al-Jazira

Arabiska:
الجزيرة نت

Engelska:
Al-Jazira 

Kartor över den globala täckningen av nya engelskspråkiga Al-Jazira

Webb-TV

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: