Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Även från Alhambra
I Goyas tecken  (Prisma)
 
Lästips
av red. av S. Hirstenstein & M Tiernan
av JEAN CHEVALIER
Vansinnesläkaren
Machado de Assis
Profeten
av Kahlil Gibran
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Jag brinner
en roman om Majakovskij
av Torbjörn Säfve

 

Förlag: Pan Pocket
Pocket 495 sidor
Utgivningsår 1:a uppl. 1984, pocket år 2000
ISBN 91-7263-059-0
Bestnr. A49
» 113:-
     
  Den person som bedömer och genomlider och genomlever den politiska epoken 1910 - 1930 i Sovjetunionen är poeten Vladimir Majakovskij. De flesta som skrivit om Majakovskij har särskiljt hans personliga liv från epoken och ägnat intresset huvudsakligen åt hans kärlekshistoria med Lili Brik och givetvis det oförklarliga "självmordet". Jag anser att Majakovskijs kärleksbekymmer och självmord har med epokens politiska liv att göra. Därför har jag tvinnat in det personliga i det allmänpolitiska i synnerhet som Majakovskij är en i högsta grad politiskt aktiv människa.

ur Torbjörn Säfves baksidestext till "Jag brinner" 1984


 

Pressmeddelande:
Datum: 2000-12-14

Det Stora Litteraturpriset går till Torbjörn Säfve
Vi vill härmed meddela att Det Stora Litteraturpriset för år 2000 tillfaller författaren Torbjörn Säfve för dennes roman "Jag brinner".

Motivering:
För hettan i språket och den levande historiebeskrivningen av ryska kulturklimatet under 1900-talets början. Men framför allt för att han genom sin roman öppnade dörren i våra hjärtan för poeten Majakovskij.

www.litteraturklubben.nu

 

 

Torbjörn Säfve
Torbjörn Säfve är en norrländsk författare uppvuxen i Luleå, som även är verksam som dramatiker. Hans litterära debut var boken "Rebellerna" från år 1971, en dokumentär skildring av den mest sekteristiska maoistiska rörelsen under 1960-talet/ 1970-talet.

Säfve är en stor älskare av boxning och år 1990 gav han ut "En gentleman äntrar ringen", med undertiteln "Tio berättelser om boxning". Han har även skrivit flera biografier t.ex. om konstnären och mystikern Ivan Aguéli i boken Ivan Augéli, år 1981 och om den ryske poeten Vladimir Majakovski i "Jag brinner". Han har också skrivit en biografiskt grundad roman om diktaren Lasse Lucidor.

Säfve är mycket inspirerad av Sufismen och i synnerhet filosofen Ibn Arabi från det moriska Spanien. Han säger sig följa två motton han lärt sig från Ibn Arabi: "Tänk själv" och "Var inte rädd".

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:

alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur: