Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Även från Alhambra
 
Lästips
av red. av S. Hirstenstein & M Tiernan
av JEAN CHEVALIER
Vansinnesläkaren
Machado de Assis
Profeten
av Kahlil Gibran
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
I Goyas tecken
av Torbjörn Säfve

 

Förlag: Prisma
Inbunden 336 sidor
Utgivningsår 2002
ISBN 91-518-4056-1
Bestnr. A51
» 145:-
     
  I sin nya roman I Goyas tecken återknyter Torbjörn Säfve tematiskt till de framgångsrika romanerna om Majakovskij och Aguéli. Få svenskar kan som Säfve fånga de stora, skapande personligheterna. Här målar han med bred pensel i en närmast filmisk berättarstil.

I Torbjörn Säfves nya roman möter vi en Goya vars främsta kännetecken var en kroppslig och passionerad egocentricitet. Kavat kaxig stod han mot överheten - som en boxare eller en toreador som siktar in värjan mot maktens tjurnacke. Okuvlig i sitt motstånd mot underkastelsens förespråkare och svag i kvinnornas händer. Hans liv är sensuellt och hårt och en ständig kamp för att vara trogen sina ideal och gå emot anpassligheten. Som ung gick han i kyrkans dekorationsskola i hembyn Fuendetodos och fick ständigt höra att han inte målade som man skulle, inte höll sig till mallen. Och det var just det som kom att känneteckna hans måleri; att gå utanför mallen, att på sätt och vis bli den förste surrealisten. Efter att ha sett Calderons pjäs "La vida es sueno" på teatern i Zaragoza med sin blivande hustru, reflekterar han ideligen över pjäsens påstående om att lyckan och lidandet är illusioner. På samma sätt reflekterar Torbjörn Säfve över Goyas liv, om konstens villkor och om hur den stagnerar när den drivs till perfektion.

 

Pressmeddelande:
Datum: 2000-12-14

Det Stora Litteraturpriset går till Torbjörn Säfve
Vi vill härmed meddela att Det Stora Litteraturpriset för år 2000 tillfaller författaren Torbjörn Säfve för dennes roman "Jag brinner".

Motivering:
För hettan i språket och den levande historiebeskrivningen av ryska kulturklimatet under 1900-talets början. Men framför allt för att han genom sin roman öppnade dörren i våra hjärtan för poeten Majakovskij.

www.litteraturklubben.nu

 

Torbjörn Säfve
Torbjörn Säfve är en norrländsk författare uppvuxen i Luleå, som även är verksam som dramatiker. Hans litterära debut var boken "Rebellerna" från år 1971, en dokumentär skildring av den mest sekteristiska maoistiska rörelsen under 1960-talet/ 1970-talet.

Säfve är en stor älskare av boxning och år 1990 gav han ut "En gentleman äntrar ringen", med undertiteln "Tio berättelser om boxning". Han har även skrivit flera biografier t.ex. om konstnären och mystikern Ivan Aguéli i boken Ivan Augéli, år 1981 och om den ryske poeten Vladimir Majakovski i "Jag brinner". Han har också skrivit en biografiskt grundad roman om diktaren Lasse Lucidor.

Säfve är mycket inspirerad av Sufismen och i synnerhet filosofen Ibn Arabi från det moriska Spanien. Han säger sig följa två motton han lärt sig från Ibn Arabi: "Tänk själv" och "Var inte rädd".

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur: