Tecknade kinesiska klassiker av Tsai Chih Chung

 
 
Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Om Alhambra, beställning
 
Titlar i serien
Zen talar
en tecknad bok
om zen  
Zhuangzi talar
naturens musik
Sunzi talar
krigskonsten
Laozi talar
den vises tystnad
Lästips
ARVON, HENRI
VERNETTE, JEAN
CHEVALIER, JEAN
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

 
Zhuangzi talar
naturens musik
av Tsai Chih Chung

 

Tecknad och bearbetad av Tsai Chih Chung
Övers. Astrid Ericson,
155 sidor Hft.
Bestnr. T2
» 196:-
     
  Zhuangzi har inspirerats av kärnan i den tidiga Zhuangzi, en av de viktigaste daoistiska texterna, som är både respektlöst rolig och djupsinnig på samma gång. Under en period av politisk och social oro i Kina, visar Zhuangzi (369? - 286? f. Kr.) på ett naturligt sätt att leva.

Som den mest kände av de daoistiska författare vars historiska existens kan bekräftas (forskarna är inte säkra på Laozi), omhuldar Zhuangzi särskilt den spontana attityden till livet: glöm förutfattade meningar, intellektuellt debatterande och ävlan, uppmanar han, och lyssna till "naturens musik". En särskild sorts frihet följer av att höra den musiken.

Tillsammans med de texter man tillskriver Laozi, bidrog Zhuangzi till ett alternativt filosofiskt ideal som hade lika stort inflytande på den kinesiska kulturen som konfucianismen. Genom århundradena har denna klassiska daoism påverkat många aspekter av kinesiskt liv, såsom bildkonst, litteratur, den senare daoistiska religionen och stridskonst. Den hade en särskilt stark verkan på zenbuddhismen.

 

Recensioner
"Begrunda Zhuangzi talar, och kom till rätta med din lott här i livet... Studera Zen talar och märk hur de som uppriktigt söker sanningen aldrig köper färdiglagade dogmer, och med förtjusning tänder fyr på heliga buddhabilder för att värma sig... Läs Sunzi talar, låt inte dem som vill styra och ställa med ditt liv få ensamrätt på alla fula knep och sluga finter i kampen om herraväldet. Bränn alla buddhor. Läs serier."
Anders Blomdahl i Kristianstads Bladet
Bild från bokenSom en pionjär i konsten att illustrera kinesisk litteratur och filosofi i serieform började Tsai Chih Chung att teckna serier vid sjutton års ålder. Han röstades fram som en av tio framstående ungdomar i Taiwan 1985. Till dags dato har han gett ut mer än 20 serier, varav 10 handlar om antika kinesiska tänkare och de övriga är baserade på kinesiska historiska och litterära klassiker. Alla dessa böcker har vid något tillfälle toppat bestseller-listan. Hans böcker har också översatts till andra språk, såsom japanska, koreanska, thai, engelska, franska, indonesiska och nu för första gången på svenska.

Bild från boken