Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
av Gibran, Khalil
av Amin Maalouf
Cl. Traunecker
Ed. Jacob
O. Cullmann
Khalidi, Tarif
Tariq Ramadan
Jean Testas & Guy Testas
helvete.jpg (13832 bytes)
George Minois
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Den muslimske Jesus
av Tarif Khalidi

 

Översättning Öjevind Lång
Inbunden  248 sidor
Bestnr. MS1
» 225:-
       
  Detta verk presenterar den största samlingen hittills av berättelser om Jesus i arabisk-islamisk litteratur. På så sätt spåras en tradition av kärlek och vördnad för mannen från Nasareth som har präglat islamiskt tankeliv i över tusen år. 

Som en ovärderlig källa för religionshistorien visar samlingen hur den islamiska kulturen har assimilerat en mäktig religiös personlighet från den kristna kulturen. Det är därför ett mycket viktigt verk för förståelsen av båda, och av stor betydelse för dagens relationer över religionsgränserna och för ekumenisk dialog.

Tarif Khalidis introduktion och kommentarer placerar ordspråken och berättelserna i sitt historiska sammanhang, och förklarar hur och varför denna "gospel" uppstod och vilken funktion den tjänat för muslimernas fromhet. Den Jesus som framträder här är en fängslande person med djup och livgivande andlighet. 

De cirka 300 berättelserna är ordnade kronologiskt och visar oss hur bilden av Jesus utvecklades genom ett årtusende av islamisk historia.
 

Jesus sade: "Den som eftersträvar världsliga ting är som en man som dricker havsvatten; ju mer han dricker desto törstigare blir han tills det dödar honom" 
Abu Bakr ibn Abi al-Dunya 800-talet e.Kr.

 

Recensioner
"Denna bok är en njutning att läsa, tillgänglig för generalister och för dem som anser att stridslystna påståenden om stridande kulturer är lika otillfredsställande som falska."
Edward Said, författare till Orientalism och Reflexions on Exile and Other Essays.
"... oerhört imponerande. ... Kombinationen av upphöjd moralist och magiker är slående, liksom också den nästan fullständiga frånvaron av referenser till kors­fästelsen. Författarens introduktion gör det allmänna historiska förloppet lätt att förstå."
Sir Frank Kermode, författare till Shakespeare's Language
"Nu har vi för första gången fått Det muslimska evangeliet, en aldrig tidigare samlad uppsättning berättelser och yttranden knutna till Jesus från muslimska källor, en del av dem över tusen år gamla. Denna ovärderliga pedagogiska resurs kommer också att berika nutidens  livliga dialog mellan de båda brödrareligionerna."
Harvey Cox, författare till The Secular City och Fire from Heaven

Tarif Khalidi
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: