Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Shamir, Israel Adam
Sörman, Anne och Beckman, Ylva
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan
(Roman)
Elias Khoury
(Roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Kriget mot Iraks kultur

Red. R. Baker, S. Ismael & T. Ismael

 

Övers. Ingvar Rydberg Hft. 312 sidor

Bestnr. Kriget mot Iraks kultur
» 229:-
     


Varför resulterade invasionen av Irak 2003 i en sådan kulturell förödelse och så många mord på intellektuella?  Det konventionella svaret är att det var en följd av dålig planering och otursamma omständigheter i ett krig som hade till avsikt att befria irakierna.  Författarna till den här boken hävdar att verkligheten är en helt annan.

De visar att invasionen syftade till att rasera den irakiska staten för att omvandla den till en västvänlig lydstat.  Det kaos som uppstod efter invasionen var ingen olycklig tillfällighet utan en medveten avsikt.  En situation skulle skapas så att statens själva grundvalar underminerades.  Författarna redogör noggrant för ockupanternas kallhamrade overksamhet, som ledde till ödeläggelsen av en av världens äldsta bevarade kulturer.  Förutom förstörandet av oskyddade museer och bibliotek dokumenteras de riktade morden på närmare 500 akademiker, de omfattande kidnappningarna och fördrivningen av tusentals läkare, jurister, konstnärer och andra intellektuella.  De visar att Irak utsatts för en systematisk kulturell rensning, som varit en del av en medveten strategi för att försvaga och slutgiltigt upplösa den irakiska staten.

Detta viktiga verk vederlägger påståendet att invasionen hade för avsikt att befria ett folk med en stor medelklass, som själv skulle kunna utveckla en demokratisk kultur.


Raymond W. Baker är professor i internationell politik, Trinity College, USA, och adjungerad professor i statsvetenskap vid American University i Kairo.  Hans senaste bok är Islam Without Fear: Egypt and the New Islamists (2006).  Shereen T. Ismael är professor i Socialt arbete i School of Social Work vid Carleton University, Canada.  Hon är författare till Child Poverty and the Canadian Welfare State: from Entitlement to Charity (2006), och redaktör för Globalization: Policies, Challenges and Responses (1999).  Tareq Y. Ismael är professor i statsvetenskap vid University of Calgary.  Han är författare till ett flertal böcker bl.a. The Human Cost of History (Pluto Press, 2003), The Iraqi Predicament: People in the Quagmire of Power Politics (Pluto Press, 2004) och The Rise and Fall of the Communist Party of Iraq (2008).