Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Shamir, Israel Adam
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan
(roman)
Elias Khoury
(roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Den arabiska olyckan
av Samir Kassir

 

Översättning av Mats Löfgren & Staffan Vahlquist
Förlag: Ruin
Hft 112 sidor
ISBN 91-85191-17-5/ 978-91-85191-17-8
Utgivning: November 2006
Bestnr. MS7
» 122:-
     
 Det är inte lätt att vara arab i dessa dagar. Politiskt förtryck och hård censur tävlar med fanatisk religiositet och främmande makters nykoloniala projekt om att göra livet svårt för miljoner människor. Resultatet blir en allmän uppgivenhet, offermentalitet och slutenhet för omvärlden, som i sin tur förstärker den nedåtgående rörelsen.
Men det har inte alltid varit så. Med exempel främst ur den arabiska 1800- och 1900-talshistorien visar Samir Kassir att araberna till alldeles nyligen omfattades av starka idéströmningar som värnade och utvecklade demokrati, tolerans, öppenhet mot omvärlden och ett fritt kulturliv. Denna modernitetsrörelse hämtade sin näring inte minst från sina europeiska grannar.

Kassir undviker att ge några mirakellösningar på dagens problem. Istället betonar han vikten av att araberna förändrar sin självbild och synen på den egna historien, för att på så sätt få kraft att förändra sin framtid.

Boken skrevs 2004 och ett år senare, i juni 2005, blev Kassir offer för en bilbomb. Det var ingen tillfällighet. Som journalist och politisk kommentator på vänsterkanten kritiserade han hårt den korrupta makten och främmande staters försök att direkt eller indirekt styra över Libanon. Till synes orädd opponerade han sig ständigt mot Syriens närvaro i Libanon, och hans verksamhet som debattör bidrog starkt till den libanesiska Cederrevolutionen under våren 2005. Några månader senare mördades han i ett bombattentat utanför sitt hem i Beirut, av allt att döma föll han offer för samma repressiva maktutövning som han så energiskt kritiserat. På Kassirs dödsdag den 2 juni 2006 tillkännagavs den första mottagaren av The Samir Kassir Award för tryckfrihet: egyptiskan Dina Abdel Mooty Darwish.

 

 

Samir Kassir
Samir Kassir föddes i Libanon 1960. Efter studier i Paris verkade han som historiker vid Université Saint-Joseph i Beirut och var under många år medarbetare på ett flertal tidningar, däribland An-Nahar och Le Monde Diplomatique.

Samir Kassir mördades av en bilbomb i Beirut 2 juni 2005.

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: