Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Shamir, Israel Adam
Sörman, Anne och Beckman, Ylva
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan
(Roman)
Elias Khoury
(Roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Usama bin Ladin: Död eller levande?
av David Ray Griffin

 

Översättning: Ulla Ericson och Ingvar Rydberg
Hft. / 128 sidor
Bestnr. Usama bin Ladin: Död eller levande?
» 128:-
     

USA:s utrikespolitik och politiska debatt under de senaste åren bygger i hög grad på antagandet att Usama bin Ladin fortfarande är i livet.  George W. Bush lovade som president att få tag i Usama bin Ladin "död eller levande" och han har vida kritiserats för att inte ha lyckats med den uppgiften.  USA:s nuvarande militära upptrappning i Afghanistan sägs vara nödvändig för att gripa Usama bin Ladin.  Nyhetsmedia vidarebefordrar regelbundet vad som uppges vara "budskap från bin Ladin".  Men sista gången ett meddelande till eller från honom faktiskt uppsnappades var i december 2001.  Han kanske har varit död sedan ungefär den tiden.

I denna bok undersöker David Ray Griffin hypotesen, som framförts av en lång rad personer från förre CIA-agenten Robert Baer till Oliver North, att bin Ladin inte längre är i livet.  Han analyserar de påstådda budskapen från bin Ladin och finner att de, som många misstänkt, inte utgör bevis för att bin Ladin varit i livet sedan 2001.  Detta leder naturligtvis till en oroväckande fråga.  Om bin Ladin faktiskt dog 2001, hur och varför har dussintals "meddelanden från bin Ladin" dykt upp sedan dess?

Griffins noggranna analys leder till en enkel och angelägen slutsats: Om bin Ladin är död, bör USA sluta använda sina trupper och pengar på att föra krig för att få tag i honom.

David Ray Griffin är professor emeritus i religionsfilosofi och teologi vid Claremont Graduate University.  Han har publicerat 35 böcker i filosofi, religion och politik, bl.a. "Postmodern Politics for a Planet in Crisis", "The New Pearl Harbor" och "Christian Faith and the Truth Behind 9/11".  Hans senaste bok, "The New Pearl Harbor Revisited", var under en vecka 2008 Publishers Weekly's "Veckans bokval".

David Ray Griffin valdes in bland världens 50 mest inflytelserika personer av brittiska New Statesman.  (Klicka för artikel om detta av Elizabeth Woodworth, bibliotekarie verksam i Kanada, PDF format - kräver Adobe.)

Hans förra bok, "The New Pearl Harbor Revisited", bestods en ära som bara tillkommer 51 böcker om året.  Den 24 november 2008 utnämndes den till "Pick of the Week" av Publishers Weekly, en ansedd tidskrift som har väglett bokhandlare, bibliotekarier, bokagenter och utgivare i USA i över 100 år.

Recension

"I "Usama bin Ladin, död eller levande?" visar David Ray Griffin klart och tydligt det som många redan insett: Usama bin Ladin är död sedan länge och kriget mot "terror" bygger på en bluff.  . . .  Den sakliga och koncisa (124 s. inklusive noter och register) "Usama bin Ladin, Död eller levande?" borde användas på gymnasie- och universitetsutbildningar för att belysa den växande klyftan mellan mediekoncernernas standardiserade nyhetsflöde (och tystnad) och den välgrundade kritiken som inte får plats." Fredrik Rosvall, sourze.se, 17 februari 2010

Förhandsberöm

"David Ray Griffin, en av Amerikas grundligaste och mest omdömesgilla analytiker, specialiserar sig på ämnen som ledande medier och de flesta politiker föredrar att ignorera.  Ett trefaldigt leve för honom för att han nu tar upp frågan om huruvida Usama bin Ladin dog för några år sedan och därför inte borde vara något skäl för USA att fortsätta kriget i Afghanistan.  Det finns starka krafter både i USA och bland några av dess allierade som otvivelaktigt vill ha en civilisationernas kamp.  En del av dessa krafter kan mycket väl ha agerat i hemlighet tidigare och kanske ännu gör det för att skapa situationer, verkliga eller falska, som åstadkommer mer krigföring.  Griffins nya bok med sina belägg för att 'budskapen från bin Ladin' kan ha fabricerats bör stimulera till en total omprövning av uppdraget i Afghanistan."

William Christison, f.d. hög CIA-tjänsteman

"Usama bin Ladin är världens mest kände terrorist.  Men hur mycket av vad vi tror oss veta om honom är sant? David Griffin undersöker den frågan grundligare än någon tidigare författare.  På grundval av framlagda belägg drar han slutsatsen att bin Ladin kan ha varit död sedan länge.  Det betyder i så fall att en del tekniker i hemlighet fabricerat band för att hålla Usama bin Ladin vid liv i allmänhetens föreställningar."

Terrell E. Arnold, f.d. vicedirektör i US State Department Office of Counterterrorism, författare till A World Less Safe.

"Den här boken är en del av en växande samling faktaböcker som belyser den katastrofala klyftan mellan de som har makten, vilka gör som de vill, och de som har kunskap, vilka inte hörs...  President Obama [måste] bryta sig ut ur sin slutna maktkrets för att ta del av den opartiska kunskap denna bok förmedlar..."

Robert David Steele Vivas, f.d. spion, grundare av USMC Intelligence Centre och VD för Earth Intelligence Network.

David Ray Griffin
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: