Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Vägen till Palestina
Två folk och ett stycke jord
Svensson, Evert
Sörman, Anne och Beckman, Ylva
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan (Roman)
Elias Khoury
(Roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Blommor i Galiléen
Samlade essäer
Israel Adam Shamir

 

Övers. av Ingvar Rydberg
Inbunden 207 sidor
Bestnr. AH5
» 245:-
     
   Israel Adam Shamir, författare och journalist, är en mycket kättersk dissident i dagens Israel.

Född i Novosibirsk 1952 utvandrade han 1969 till Israel, tjänstgjorde i fallskärmstrupperna och deltog i kriget 1973. Han blev journalist och utrikeskorrespondent samtidigt som han publicerade ett antal litterära översättningar till sitt första modersmål, ryska (Homeros och Joyce bl.a.). 1989-93 rapporterade han från Moskva för den israeliska tidningen Ha´aretz men avskedades efter att ha skrivit en artikel som pläderade för de palestinska flyktingarnas rätt att återvända. Han flyttade då tillbaka till Israel och är sedan dess bosatt i Jaffa.

Sedan den andra palestinska intifadans utbrott har han helt övergått till politiska reportage och opinionsbildning som väckt ständigt ökande intresse världen runt. Shamirs essäer ger prov på en ovanlig kombination av kunskaper om judiska, ryska och amerikanska förhållanden, sedda ur ett mycket personligt perspektiv. Han har blivit alltmer kritisk mot den judiska traditionen, särskilt i de avseenden där dagens apartheidliknande Israel kan ses som dess logiska kulmination. Han förordar tanken på "en medborgare, en röst, en stat", ett enat Israel/Palestina med lika rättigheter för alla. Han är för dialog, nedrivning av gränser och ömsesidig respekt.

Hans bitska polemik kommer väl till synes i den samling essäer från de tre senaste åren som här med hans tillåtelse publiceras på svenska.

 

Israel Adam Shamir 
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: