Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Shamir, Israel Adam
Sörman, Anne och Beckman, Ylva
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan
(Roman)
Elias Khoury
(Roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
PROFETENS
KVINNOR
av Houria Abdelouahed
Övers. av Ingvar Rydberg

 

Hft. med flikar / 184 sidor
Bestnr. PROFETENS KVINNOR
» 264:-
     

Khadija, Aysha, Zaynab, Fatima…

Vilka var Muhammeds hustrur?  Och vilka hans döttrar?

I denna poetiska och kritiska berättelse, skriven som en spännande roman, berättar författarinnan om deras öden, från hustrun till konkubinen, den mest älskade till den mest förtalade, den friaste till den mest förslavade, den berömdaste till den mest okända.
 

Hon utgår från den arabisk-muslimska traditionens historiska och religiösa källor, källor som dock ger mycket ofullständiga och partiska besked om kvinnorna i fråga.  Hon har fyllt ut framställningen med vad som där saknas om deras liv i stort och vad de antagligen skulle ha anfört till sitt försvar.
 

Hon kritiserar därmed mer eller mindre underförstått det tvivelaktiga bandet mellan samhälle och religiös tro och praxis.
 

"Var är människans värdighet och var är andligheten i uppfattningen om ett 'paradis' som börjar här på jorden för att fortsätta med orgier i livet efter detta?  Orgier utan slut där kvinnan bara figurerar som mannens ägodel.  Vår olycka började i verkligheten långt före ISIS."
 

*

Fransk-marockanska Houria Abdelouahed är psykoanalytiker och verksam vid universitetet Paris Diderot.  Hon har bl a översatt Adonis stora diktverk al-Kitab till franska.  Boken "Våld och islam", översatt till ett 15-tal språk, bl. a. svenska, består av en intervju hon gjort med honom i detta brännande ämne.

 

Recensioner

"Här försöker Houria Abdelouahed, fransk-marockansk psykoanalytiker, med utgångspunkt i de historiska källorna, utfyllt med bl.a. vad hon tycker sig kunna läsa mellan raderna, ge en psykologiskt och emotionellt fyllig beskrivning av hur dessa kvinnor (drygt 20 stycken), speciellt Aysha, upplevde sina liv och öden från sina egna subjektiva perspektiv.  Maktlöshet, intriger, våld och utnyttjande dominerar bilden.  Boken är skriven från ett feministiskt perspektiv.  Texten är intressant och läsbar av alla med tillräckliga språkkunskaper och avslutas med bibliografiska källor."

Åke Sander, BTJ-häftet nr 21, 2020

Houria Abdelouahed
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: