Hem
Skönlitteratur
Klassiker
PocketEncyklopedi
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
Lästips
Shamir, Israel Adam
Sörman, Anne och Beckman, Ylva
El Hassan, bin Talal
av Tariq Ramadan
Ghadban, Ryan
(Roman)
Elias Khoury
(Roman)
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
 
Sätt blommor i håret,
ikväll skall vi dricka champagne
en biografi om Orientfararen Karin Johnsson
— författare, feminist, fotograf

av Carl-Magnus Stolt

Carl-Magnus Stolt är författare, läkare och konstnär.  Han var tidigare Sveriges förste professor i medicinsk humaniora.  Han har skrivit ett dussintal böcker - såväl fack- som skönlitteratur.

 

310 s / Inb / Rikt illustrerad med fotografier av Karin Johnsson
Bestnr. Sätt blommor i håret
» 232:-
     

Karin Johnsson var halländskan som under 1930-talet blev berömd Orient-resenär och författare.  Hon levde såväl i öknens beduinbyar som i arabiska palats.  Förklädd till muslim tog hon sig som pilgrim till Mecka 1931.

Hon var en färgstark och fantasirik kvinna.  Om hon varit man, hade hon kultförklarats och höjts till skyarna som en av våra stora reseförfattare.

Hon var också skicklig fotograf och fängslande föreläsare.  Hennes böcker är fartfyllda och roande skildringar av vardagslivet i Orienten, såväl i palats som koja.  Hon var en osentimental berättare med djup humor.

På 1930-talet var hon en välkänd feministisk kulturpersonlighet i Sverige.  Men genom sina arabiska kontakter hamnade hon mitt i den brännande konflikten mellan judar och araber.  Det blev inte minst uppenbart när hon 1938 förlovade sig med en muslimsk man som var ättling till profeten Muhammed.  Men själv övergav hon aldrig sin kristna tro.

Efter andra världskriget blev det allt svårare för henne att publicera böcker och hon hamnade alltmer i skymundan.  Redan långt innan hon dog 1968 var hon bortglömd.  Men hennes annorlunda reseskildringar från Orienten borde vara levande klassiker.  Utan tvekan är hon en av svensk litteraturs stora ökenskildrare.

Biografin "Sätt blommor i håret, ikväll skall vi dricka champagne" lyfter fram en bortglömd kvinnohistoria.  Karin Johnssons författarskap och hennes dramatiska och spännande livsberättelse är värda att rädda från glömskan.

 

Fiske vid havet.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Husmodern Nr. 49, 1938, Författarinnan Karin Johansson i orientalisk bruddräkt.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Karin Johnsson med cykel.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Filminspelning, Husmodern.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Munif och Karin vid Döda Havet
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Recensioner

"Det är sällan jag blir så fängslad av förordet till en bok att jag bara ser fram mot att läsa hela boken.  Det hände den här gången och mina förväntningar kom inte på skam.  Författaren Carl-Magnus Stolt berättar levnads- och yrkeshistorien om resenären, skribenten och föredragshållaren Karin Johnsson.  En mycket märklig kvinna, orädd och drivande som få, men tyvärr så gott som okänd i dag.  Ett förhållande som Carl-Manus Stolts biografi förhoppningsvis kommer att ändra på."  Henrik Linde, om Sätt blommor i håret… Läs resten på länk…

 

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem: