Ahdaf Soueif - romanförfattare, kommentator och aktivist - berättar i "Kairo, min stad, vår revolution" om sin stad och sin resa genom den revolution som ritat om framtidens karta. Genom berättelser av såväl privat som allmän natur skissar Soueif en bild av revolutionen som både är djupt personlig och nationellt egyptisk.
Ahdaf Soueif är född och uppvuxen i Kairo. När den egyptiska revolutionen bröt ut den 25 januari 2011, kom hon i likhet med tusentals andra att kalla Tahrirtorget sitt hem i arton dagar, fram till president Mubaraks avgång. Hon rapporterade för median världen runt och gjorde som alla andra allt hon förmådde.
Ahdaf Soueif har skrivit bestsellern The Map of Love (som kvalificerade sig till slutomgången för Bookerpriset 1999 och översatts till över tjugo språk; på svenska "Kärlekens väv", Alhambra 2002) liksom In the Eye of the Sun ("I solens öga", Alhambra 2004) och en novellsamling, I Think of You. Hon kommenterar också politik och kultur och har av London Review of Books beskrivits som "en politisk analytiker och kommentator av bästa slag", vars klarögda rapportering och analys samtidigt publiceras på olika håll världen runt. En samling av hennes essäer, Mezzaterra: Fragments from the Common Ground, utgavs 2004. Samma år översatte hon Mourad Barghoutis I Saw Ramallah (från arabiska till engelska). Hon medverkar regelbundet i The Guardian och har en veckospalt i egyptiska al-Shurouq. 2007 grundade hon Engaged Events, en brittiskbaserad stiftelse. Dess första projekt var den Palestinska litteraturfestivalen (PalFest), som hålls i Jerusalem, Betlehem, Ramallah, Nablus, Jenin och Hebron.
Recensioner
"Utan tvekan är detta den bästa av alla böcker jag läst om den arabiska våren, just för att den är så personlig och övertygande i sin ton."
Thomas Nydahl, BTJ
"Det här är läsning som angår alla vår tids proteströrelser. För Tahrir-upprorets modell: den spontana och fredliga folkresningen - spred sig snabbt till Madrid, Tel Aviv, Aten och Wall Street. Soueifs bok visar tydligt på modellens begränsningar. Den kan störta makthavare, men den har svårt att själv gripa makten."
Kajsa Ekis Ekman, DN