Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 

Lästips
Ibn Tufail
Heller, Frank
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Den envise Keraban
eller Svarta havet runt på 54 dagar
av Jules Verne

 

Övers. Per Giertz
Inbunden, 456 s.
Bestnr. A30
» 249:-
       

  En ny roman av Jules Verne?  Jo — ny på svenska.  Den handlar om hur "gammalturken" herr Keraban, tobaksgrossist i 1880-talets KonstantinopeI, blir rasande på regeringen och beslutar sig för att skattestrejka.  En dag då han skall ta roddslupen hem över Bosporen från Galata i väst till Skutari i öst tillsammans med sina gäster, den holländske affärsbekanten van Mitten och den nyförlovade brorsonen Ahmet, och affärsmännens båda betjänter, krävs han på en skatt — vi skulle säga moms — som staten just har infört på kerabansmall.gif (8782 bytes)roddtransporterna..  Beloppet är en bagatell, men Keraban, som hatar den moderna tidens nymodigheter, såsom järnvägar, ångbåtar och statliga skatter, blir ursinnig.  Han beslutar att istället för roddslupen över Bosporen ta hästskjutsen landvägen till Skutari, dvs. runt hela Svarta Havet!  Trots reskamraternas invändningar och mot till synes omöjliga odds fullföljer han sitt beslut.

Boken innehåller 94 träsnittsillustrationer i svartvitt av L. Benett.  Se illustrationerna!!

Lika modernt progressiv som Phileas Fogg är i "Jorden runt på 80 dagar", lika benhårt konservativ är Keraban, men lika envist genomför båda sina projekt.  Jules Verne skildrar sin hjälte med sympati och humor — till skillnad från det vanliga i europeiska romaner är det inte västerlänningen som är bokens hjälte utan österlänningen, turken.

Spänning, romantik, komik: Jules Verne i högform har skrivit en gammal god äventyrsfilm, där läsarens fantasi får hjälp av bokens mer än 90 träsnittsillustrationer.
 

Recensioner
Om "Den envise Keraban eller Svarta havet runt på 45 dagar" av Jules Verne
Det tog 118 år, men nu finns denna festliga äventyrsroman av Jules Verne på svenska.  Berättelsen har sitt fokus på gammalturken och tobaksgrossisten Keraban, som hatar att betala skatt.  Keraban ska i vanlig ordning ros hem i en slup på kvällen från den europeiska delen av Konstantinopel till sitt hem i Skutari i den asiatiska delen på andra sidan Bosporen.  Men makthavande ungturkar har belagt överfarten med skatt.  Keraban hatar skatter och moderna påfund och ger sig sjutton på att ta sig hem utan att betala.  Det handlar om en småsumma, men Keraban har principer.  Han lägger därför ut en smärre förmögenhet på att ta sig hem runt Svarta havet.  Eftersom han hatar järnvägar och ångbåtar företas resan efter häst och vagn.  Det är en mustig berättelse med komiska situationer som varvas med romantik och spänningsmoment.  Viktiga ingredienser är en blivande brud som kidnappas och en holländare som flytt Rotterdam för att slippa ifrån sin grälsjuka hustru.  Om Don Quijote var ståndaktig, så är Keraban totalt omedgörlig.  Skitrolig läsning.  Jag fattar inte hur Verne bar sig åt.  Till och med de tradigaste transportpartierna lyser.  Det var till att ha gåva må jag säga.  Rikt illustrerad med original av L. Bennet.
Bertil Falk
Dast-Magazine
Jules Verne
Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

av Olivier Roy

 De fem centralasiatiska republiker som blev självständiga vid Sovjetunionens upplösning 1991 är produkter av sovjetsystemet. De yxades till mellan 1924 och 1936 i fråga om såväl gränser och namn som t o m nuvarande språk av en makt som var angelägen om att bryta banden med en alltför rik historia. De tycks ha stigit fram ur intet och kan därför förefalla konstlade och bräckliga. Men de har likväl etablerat sig.  Pocket, ca 128 sidor
» 65:-
   

 

Skönlitteratur