Dikterna i "varda" pendlar mellan stilla glädje och hyllningar till både naturen och livet. Men också mellan människans prövande pilgrimsväg och den svaga syndiga människan som får ta emot nådens skönhet. / Fader Klaus Dietz, S.J
Inledande ord
av kardinal Anders Arborelius
Poesin blir allt viktigare i vår tid när artificiell intelligens tar över rodret. Poesin blir ett profetiskt nödrop: glöm inte det sköna, det djupt mänskliga, själens innersta viskningar! Ännu är vi inte maskiner hos oss, sade en mexikansk nunna till mig, men vi är kanske på god - eller snarare dålig - väg att bli det.
Bön och poesi hör ihop som uttryck för människans innersta väsen, hennes längtan tillbaka till sitt ursprung och framåt till sitt mål.
I poesin får poeten ge röst inte bara till sin djupa glädje och sorg utan bära fram hela världens sorg och kamp, jubel och tvivel. Därför blir poesin en mätare på vad som är äkta mänskligt och samtidigt på vad som är sant gudomligt.
Johannes av Korset, en av de största poeterna från Spaniens siglo de oro, har kallats för teopoet. I det han diktar skymtar Gud ständigt fram mellan raderna, även om han inte alltid nämns vid namn.
Den dunkla natten skildras ingående av Johannes, men Mats Waltré ger natten en ljus och hoppfull accent, för dag följer alltid på natt. Dagning och gryning blir allt viktigare i kärnvapnens och miljöförstöringens tidevarv.
I vår tids poesi anas ofta Gud som ett eko, en suck av längtan, en frånvaro som ropar på svar. Men hans namn tycks ha blivit för heligt, för jobbigt och för överväldigande för att nämnas.
Hos Mats blir detta helt tydligt. Men det finns en doft av rökelse och ett eko från den andra sidan, från det eviga, som bryter in i tiden och in i hjärtat.
Förlåtelse har blivit en bristvara, ja, en omöjlighet i konsumtions- och konsensussamhället, där allt och alla måste hålla måttet och tycka likadant om allting. Jacques Fesch, polismördaren och helgonkandidaten, skymtar fram och sätter saken på sin spets. Vad skulle polisfacket säga? Vad skulle vi säga till de inhyrda mördare som ännu inte är femton år?
I poesins och mystikens värld ställs de svåra frågor som inte går att utreda och analysera. De kastas bara ut i tomma intet. Det är där läsaren får fånga upp dem och försöka spinna vidare på det som är större och gränslösare än vad någon kommunal eller statlig instans kan greppa.
Tack, Mats, för att Du vill öppna vårt hjärta och bana väg till det som är större och aldrig kan fattas till fullo, men som ändå ger oss det som ingenting annat kan ge oss.
Stockholm, Allhelgonadagen 2024
Anders Arborelius ocd
Författaren
Förutom "Varda" har Mats Waltré publicerat dikter ur följande diktsamlingar: Inte bara stenarna, om O, Vemodets örter, Arla Ur, Sånger till Saknadens lov, Existens, Bara ljus samt Trollsländans vind. Den sistnämnda resulterade i ett spännande diktbildprojekt med tre konstnärer "Ord & Konst". Valda dikter har publicerats i Tidningen Kulturen, i Populär Poesi och i Post Scriptum.

Brasilien är
västvärldens åttonde ekonomi med rika
oljefyndigheter, mineraltillgångar, stabil
järnmalmsexport och vidsträckta
odlingsarealer. För att förstå Brasiliens
möjligheter och svårigheter tjänar Pebayles
bok som en utmärkt introduktion.
Pocket, ca 128 sidor
» 65:-
|