Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
 
Lästips
av Jacues Soustelle
(PocketEncyklopedi)
Mutis, Alvaro
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Pickles- och godisförsäljarens tidsresor
Khairi Shalabi

 

Översättning Hesham Bahari
292 s. / Danskt band med flikar
Boken kan beställas hos din bokhandlare
» 284:-

Pickles- och godisförsäljarens tidsresor är en historisk satir över Egyptens öde att alltid styras "utifrån", där huvudgestalten, Ibn Shalabi, en pickles- och godisförsäljare från 1900-talets Kairo, gör en rad intrasslade men upplysande tidsresor till de fatimidiska, ayyubidiska och mamlukiska epokerna.  Parallellerna med nutid genomsyrar skildringen, som livas upp av oväntade omkastningar i tid och rum.

Ibn Shalabi söker i likhet med många egyptier efter jobb.  Men till skillnad från de flesta av sina landsmän kan han göra plötsliga förflyttningar i tid.  Försedd med en oumbärlig portfölj och ett islamiskt armbandsur ilar han fram och tillbaka genom Egyptens rika, omväxlande historia med sporadiska återbesök till 1980-talet.

Under sina vilda, fantastiska äventyr träffar han, blir vän med och bryter med sultaner, diktare och diverse berömdheter allt­ifrån Kairos grundare till Naguib Mahfouz.  Khairi Shalabis fyndiga berättarkonst ger denna kvicka odyssé ett ovanligt liv.

Författaren

Khairi Shalabi föddes 1938 i Delta­staden Kafr al-Sheikh i norra Egypten och dog i Kairo 2011.  1981 vann Shalabi Egyptiska nationella litteraturpriset och 2003 tilldelades han Naguib Mahfouz litterära utmärkelse för sin roman "Härbärget", utgiven på Alhambra 2018.  Han har skrivit över 70 böcker, inklusive romaner, noveller och kritiska studier.

Recensioner
"Pickles- och godisförsäljarens tidsresor av Khairi Shalabi är späckad av en stark, sinnrik berättarlust och har med sina fantasifulla underhållande episodberättelser drag av klassisk pikareskroman.  Det finns även en underliggande, allvarlig, allegorisk och satirisk ambition."
Henric Ahlgren, BTJ


Brasilien är västvärldens åttonde ekonomi med rika oljefyndigheter, mineraltillgångar, stabil järnmalmsexport och vidsträckta odlingsarealer. För att förstå Brasiliens möjligheter och svårigheter tjänar Pebayles bok som en utmärkt introduktion.  Pocket, ca 128 sidor
» 65:-
   

 

 

Khairi Shalabi

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur