Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
 
Lästips
av Jacues Soustelle
(PocketEncyklopedi)
Mutis, Alvaro
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
En hyllning till den vilda mumien
Fängelsedikter
Muhammad Afifi Matar

 

Tolkning från arabiska av Hesham Bahari
i samarbete med Bo Gustavsson

Förord av Bo Gustavsson

Hft med flikar / 160 sidor
Bestnr., ange En hyllning till den vilda mumien
» 185:-

Med En hyllning till den vilda mumien — Fängelsedikter introduceras den egyptiske poeten Muhammad Afifi Matar (1935 - 2010) på svenska.  1998 tilldelades han al-Owais-priset, arabvärldens främsta litterära utmärkelse som även gått till Mahmoud Darwish och Adonis.

Afifi Matar föddes i byn Ramlat al-Angab i Nil­deltat.  Barndomens landskap med floddeltats växt- och djurliv är också landskapet i hans poesi.  Samtidigt kontrasteras den lyriska sensibiliteten mot historiens och politikens grymma realiteter.  Det skapar den speciella dynamiken i hans diktning.

Under Anwar Sadats tid vid makten utvisades han på grund av sin kritik mot regimen.  Han bosatte sig i Bagdad och återvände efter sex år till Egypten.  1991 fängslades han anklagad på falska grunder för deltagande i en komplott.  Han dömdes då till flera års fängelse.  Hans fängelsedikter utgör en höjdpunkt i författarskapet.  Men Matar är inte någon politisk eller ideologisk diktare utan han söker existensens djupare mening.  Trots förtryck och lidande är han framför allt en livsbejakande poet.

Jag ser att solens fotsteg
är vidare än tragedins rike,
djupare än det rostiga hölje
som samlats på jordens bröd,
mer fjärran än sista frågan,
närmare än lungornas andning.

 

Recensioner
"Den egyptiske poeten Muhammad 'Afifi Matar (1935-2010) — är ett intressant författarskap som med sitt surrealistiska bildspråk för tankarna till såväl Rimbaud som Lorca. —  Matars poesi anses vara svårtillgänglig, men han är också en jordnära poet som i sina dikter tar in intryck från sin uppväxt i Nildeltat.  Ämnet för hans dikter är i grunden av existentiell art och visar på människans styrka i tider av förtryck och lidande.  Kombinationen av komplexitet och enkelhet gör Matar till en mycket intressant och inspirerande poet.  Bo Gustavsson har skrivit ett belysande förord.  Översättningen är lyhörd och rytmiskt följsam."  "/ Helhetsbetyg: 5."
Jonas Herrlin, BTJ-häftet nr 7, 2022


Brasilien är västvärldens åttonde ekonomi med rika oljefyndigheter, mineraltillgångar, stabil järnmalmsexport och vidsträckta odlingsarealer. För att förstå Brasiliens möjligheter och svårigheter tjänar Pebayles bok som en utmärkt introduktion.  Pocket, ca 128 sidor
» 65:-
   

 

 

Muhammad Afifi Matar

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur