Hem
Klassiker
PocketEncyklopedi
Mötesplats
Samtiden / Språk
Tecknade klassiker
Om Alhambra, beställning
 
 
Lästips
av Jacues Soustelle
(PocketEncyklopedi)
Mutis, Alvaro
Nyhetsbrev
Abonnera på Alhambras  nyhetsbrev genom att ange din epost-adress:

Mer information om nyhetsbrevet

 
Sätt blommor i håret,
ikväll skall vi dricka champagne
en biografi om Orientfararen Karin Johnsson
— författare, feminist, fotograf

Carl-Magnus Stolt

Carl-Magnus Stolt är författare, läkare och konstnär.  Han var tidigare Sveriges förste professor i medicinsk humaniora.  Han har skrivit ett dussintal böcker - såväl fack- som skönlitteratur.

 

310 s / Hft / Rikt illustrerad med fotografier av Karin Johnsson
Bestnr. Sätt blommor i håret
» 192:-

Karin Johnsson var halländskan som under 1930-talet blev berömd Orient-resenär och författare.  Hon levde såväl i öknens beduinbyar som i arabiska palats.  Förklädd till muslim tog hon sig som pilgrim till Mecka 1931.

Hon var en färgstark och fantasirik kvinna.  Om hon varit man, hade hon kultförklarats och höjts till skyarna som en av våra stora reseförfattare.

Hon var också skicklig fotograf och fängslande föreläsare.  Hennes böcker är fartfyllda och roande skildringar av vardagslivet i Orienten, såväl i palats som koja.  Hon var en osentimental berättare med djup humor.

På 1930-talet var hon en välkänd feministisk kulturpersonlighet i Sverige.  Men genom sina arabiska kontakter hamnade hon mitt i den brännande konflikten mellan judar och araber.  Det blev inte minst uppenbart när hon 1938 förlovade sig med en muslimsk man som var ättling till profeten Muhammed.  Men själv övergav hon aldrig sin kristna tro.

Efter andra världskriget blev det allt svårare för henne att publicera böcker och hon hamnade alltmer i skymundan.  Redan långt innan hon dog 1968 var hon bortglömd.  Men hennes annorlunda reseskildringar från Orienten borde vara levande klassiker.  Utan tvekan är hon en av svensk litteraturs stora ökenskildrare.

Biografin "Sätt blommor i håret, ikväll skall vi dricka champagne" lyfter fram en bortglömd kvinnohistoria.  Karin Johnssons författarskap och hennes dramatiska och spännande livsberättelse är värda att rädda från glömskan.

 

Fiske vid havet.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Husmodern Nr. 49, 1938, Författarinnan Karin Johansson i orientalisk bruddräkt.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Karin Johnsson med cykel.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Filminspelning, Husmodern.
Foto Karin Johnssons arkiv.

 

Munif och Karin vid Döda Havet
Foto Karin Johnssons arkiv.Brasilien är västvärldens åttonde ekonomi med rika oljefyndigheter, mineraltillgångar, stabil järnmalmsexport och vidsträckta odlingsarealer. För att förstå Brasiliens möjligheter och svårigheter tjänar Pebayles bok som en utmärkt introduktion.  Pocket, ca 128 sidor
» 65:-
   

 

 

Kontakta oss gärna för beställningar eller frågor:


alhambra@
alhambra.se

Adress:
Alhambra Förlag,
Stävievägen 31,
244 66 Furulund

Klicka här för ladda hem:

Skönlitteratur